Hennie Huisman gaat stoppen als wethouder “Het is tijd voor een volgende generatie.”

Ze is het langstzittende collegelid en het gezicht van VVD Texel. Tijd voor verandering, vindt Hennie Huisman (58). Op de VVD kandidatenlijst prijken nogal wat nieuwe namen met maar liefst negen mensen onder de 40 jaar. Tijd om het stokje over te geven aan een volgende generatie.


Huisman heeft het volste vertrouwen in haar beoogd opvolger Nick Ran. “Nick is er klaar voor en voor mijzelf is het na twaalf jaar goed om iets anders te gaandoen. Ik heb enorm genoten van mijn tijd als wethouder. Geen gemakkelijke baan maar het geeft absoluut voldoening om voor Texel aan de slag te zijn en dossiers zoveel mogelijk in goede banen te leiden.“ Trots is ze op het feit dat VVD Texel een lijst kan presenteren met nieuwe, bevlogen mensen die zich willen inzetten voor Texel. Voornamelijk jongere mensen aangevuld met vertrouwde, ervaren gezichten. “Ik heb overigens veel respect voor de mensen in de raad die dit werk al jaren doen. Maar af en toe is nieuw bloed nodig. Ook daarom maak ik graag plaats. Aan alles komt een eind.”

 

Lokaal 

Haar eerste contact met de politiek was in 2005 toen zij zich samen met echtgenoot Albert aanmeldde als gasten van de raad. “De gemeenteraad wilde inwoners stimuleren om nader kennis te maken met de lokale politiek. Landelijk volgde ik de politiek wel maar dat is niet te vergelijken met het lokale gebeuren. Lokaal gaat het om zaken die dicht bij de Texelaar staan en die rechtstreeks onze leefomgeving raken of de portemonnee als het gaat om lokale belastingen.” Ze werd benaderd door de VVD en wilde graag raadslid worden. Het liep anders; het bestuur droeg haar voor als wethouders kandidaat. “Ik heb er enorm van geleerd en als wethouder maak je bijzondere dingen mee. Toch blijf ik het jammer vinden dat ik nooit raadslid ben geweest, want de raad beslist over de belangrijke zaken. De raad is de baas, het college voert uit.”  


Besturen

Ze kijkt met een goed gevoel terug op haar wethouderschap. “Ik ben begonnen als wethouder zorg en onderwijs in een tijd waarin de rijksoverheid net had besloten om veel zorgtaken over te hevelen naar gemeenten. Dit moest allemaal vorm krijgen in regionale samenwerkingsverbanden waarbij ik er natuurlijk scherp op lette dat rekening werd gehouden met onze eilandpositie. Ook het onderwijs was volop in beweging. Schooltij ging samenwerken met Kopwerk. Er werden scholen gesloten, de Akker en de Daalder gingen verder als de Vliekotter en er werden plannen gemaakt voor de nieuwbouw basisscholen in Den Burg. Bij OSG de Hogeberg ging Henk de Vries weg. Als één van de weinige colleges in Nederland waren wij toen nog schoolbestuur. Dat heeft ons als lekenbestuur heel wat hoofdbrekens opgeleverd. Uiteindelijk is het helemaal goed gekomen met de OSG. Op het dossier duurzaamheid is nog veel te doen. De beperkte keuze uit wind of zonne-energie en de problemen bij Liander maken dat het een moeizaam proces is. De afgelopen jaren had ik verder mijn handen vol aan het Toeristisch Toekomstplan en aan de woningbouw. Twee uitermate belangrijke thema’s voor Texel. Ik ben blij met de plannen die er nu liggen. Ook als wethouder Financiën kan ik met tevredenheid terugkijken op de financiële positie die ik achterlaat.”


Toekomst

Hoe ziet haar toekomst eruit? Huisman heeft 101 ideeën. “Ik ben beëdigd als trouwambtenaar. Dat wil ik graag blijven doen. Mijn rechtenstudie (op eigen kosten) rond ik af op 24 juni. Daar heb ik al veel aan gehad als wethouder en ik wil graag mijn juridische kennis in combinatie met mijn gemeentelijke ervaring inzetten om ondernemers en particulieren te adviseren bij vergunningsaanvragen en principeverzoeken. Ook lijkt het me leuk om als projectleider aan de slag te gaan. Ik ben benieuwd wat er op mijn pad komt. Verder speel ik met het idee om politieke trainingen en publieke discussies te organiseren. Zodat mensen meer inzicht krijgen in de lokale politiek. Maar zover is het nog niet. Eerst de gemeenteraadsverkiezingen. Ik hoop dat veel kiezers hun stem uitbrengen op de nieuwe lichting VVD kandidaten en daarmee ook het vertrouwen geven aan Nick Ran.